Chronologie

Chronologie van The Wentwood Company

1355- Harry van Chepstow, een baanderheer, oppert het idee om een compagnie op te richten, genaamd The Wentwood Company. De Company is vernoemd naar Wentwood Forest, te Wales, waar Harry en enkele van zijn strijdmakkers vandaan komen.

1356- Aansluiting bij het leger van de Earl of Stafford (naar het leger van de Black Prince). Op 6 juli naar La Réole (verzamelpunt van de troepen uit Gascogne en aangesloten bij het leger van Jean III de Grailly). Op 26 augustus deelgenomen aan de plundering van Vierzon. Op 19 september deelname aan de slag van Poitiers, in het centrum onder bevel van de Black Prince. Gaandeweg krijgt The Wentwood Company meer nieuwe recruten.

1359- Slag om Nogent-sur-Seine. Vechtend voor een vrije compagnie, onder bevel van Eustache d’Aubricourt.

1360- Slag om Pont-Saint-Esprit. Aansluiting bij de compagnie The Latecomers (Tard Venus) onder bevel van Bernard de la Salle.

1362- Slag om Brignais. Vechtend voor The Latecomers (tard venus) onder bevel van Petit Meschin en Seguin de Badefol. 

1364- Slag om Cocherel. Vechtend voor het leger van Navarra onder bevel van Jan van Groilly. 

1364- Slag om Auray. Vechtend voor de Montfort-factie onder bevel van John Chandos.

1369- Slag om Lussac. John Chandos, de séneschal van Poitou, vecht hier met 40 lances, waaronder enkele lances van The Wentwood Company.

1370- The Wentwood Company vertrekt richting Italië, waar meer geld te verdienen valt. Al gauw wordt er aangesloten bij The Free company ofwel The White Company met de befaamde bevelhebber John Hawkwood. De identiteit van The Wentwood Company blijft behouden en de Company groeit in gevechtskracht.

1373- Slag om Montichiari. Met 700 lances en 400 boogschutters neemt John Hawkwood, en dus ook The Wentwood Company, deel aan de strijd. Vechtend aan de zijde van de Pauselijke Liga wordt dit een klinkende overwinning.

1377- Slag om Cesena. The Wentwood Company neemt deel hier aan, maar het blijkt een zwarte bladzijde in haar geschiedenis. Het gaat om een bloedbad. Een overwinning voor de Pauselijke Liga, en dus ook voor The Wentwood Company.

1387- Slag om Castagnaro. Vechtend aan de zijde van Padua wordt de overwinning behaalt.

1387 t/m 1393- Diverse slagen tegen stadsstaat Milaan. In 1389 verzamelt het leger zich in Padua voor de strijd tegen Milaan. In 1393 zijn er van het gehele White Company nog 250 man over. The Wentwood Company heeft ook de nodige verliezen geleden, maar een harde kern overleefd.

1391- Slag om Alessandria. The Wentwood Company vecht aan de zijde van Florence, maar de slag verloopt desastreus en blaast de aftocht. 

1395- Slag bij Portomaggiore. Vechtend voor de Ferrara Regentschaps Raad onder Niccolo III d’Este. Een klinkende overwinning.

1402- Slag bij Casalecchio. The Wentwood Company vecht voor het leger van Milaan. Opperbevelhebber is Alberico da Barbiano, een oude bekende van John Hawkwood. De overwinning was voor Milaan.

1402-1415- Diverse kleinere slagen en garnizoensdiensten gedraaid.

1415- Slag bij Agincourt. The Wentwood Company strijdt aan de zijde van het Engelse leger van Henry V. Een klinkende overwinning wordt op de Fransen behaald.

1415-1420- Na diverse omzwervingen op het vaste land van Europa, belandt The Wentwood Company in de Lage Nederlanden.